Τέταρτη ισχυρή ηλιακή έκλαμψη σε διάστημα τριών ημερών

image
Η τελευταία από τις τέσσερις εκλάμψεις σε εικόνα του δορυφόρου SDO που ελήφθη στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος

Μια υπερδραστήρια κηλίδα στην επιφάνεια του Ήλιου εξερράγη την Τετάρτη για τέταρτη φορά σε διάστημα 72 ωρών.

Η τελευταία ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε στις 04.48 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO), ενός δορυφόρου της NASA που κρατά τα μάτια του μονίμως στραμμένα προς τον Ήλιο.

Ήταν μια έκλαμψη της ισχυρότερης «κλάσης X», διευκρίνισε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Και οι τέσσερις εκλάμψεις των τελευταίων ημερών, οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί φέτος, ξέσπασαν στην κηλίδα AR1748, η οποία έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο από της Γης.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ήλιου, οι οποίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε ισχυρή τοπική δραστηριότητα του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.

Σε γενικές γραμμές, οι ηλιακές κηλίδες, οι εκλάμψεις και οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού αυξάνονται σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα του Ήλιου ακολουθεί έναν κύκλο αυξομείωσης με περίοδο 11 ετών. Η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου, η οποία αντιστοιχεί στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, αναμένεται αργότερα φέτος.
in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑