Νομοσχέδιο για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

image

Το “μπαλάκι” σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, μια και μέσα στην εβδομάδα στέλνει το νομοσχέδιο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς επιμένουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων επικαλούμενοι την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά καθώς και τη συναίνεση της κοινωνίας. Ωστόσο, αναλογίζονται και τις ευθύνες που υπάρχουν από την πρόκληση ενός ρήγματος στην ισορροπία της κυβέρνησης – καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου – και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του αγορανομικού κώδικα, και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται το άρθρο που προβλέπει για τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές. Με την προϋπόθεση να μην είναι shop in a shop (δηλαδή σε πολυκαταστήματα) και διασυνδεδεμένα με άλλες επιχειρήσεις κατά οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. φραντσάιζινγκ).

Επιπλέον δίνει για επτά Κυριακές το χρόνο την ευχέρεια και στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να είναι ανοικτές. Οι δύο τοποθετούνται χρονικά πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους.

Εστία σύγκρουσης αποτελεί η «μεταρρύθμιση», όπως την αποκαλεί το υπουργικό δίδυμο, του ελεύθερου ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων λιανικής και τις 52 Κυριακές. Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα ισχυρό όπλο στους… Βενιαμίν της αγοράς ώστε να σταθούν στον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, των malls και άλλων οργανωμένων εμπορικών πάρκων. Παράλληλα, πιστεύουν ότι με τις διάφορες επενδύσεις που προγραμματίζονται π.χ. το λιμάνι της κρουαζιέρας στον Πειραιά, η εκμετάλλευση του Ελληνικού οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μια χρυσή ευκαιρία να τονώσουν τους τζίρους τους από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Στον αντίποδα οι φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, συνεπικουρούμενες και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή θα εξωθηθούν σε «λουκέτο», λόγω των ισχνών αντοχών τους, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπουν προσβολή της διάταξης από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αδικούνται.

Το πιο πιθανό είναι, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αριθμό Κυριακών όπου θα είναι ανοικτοί «μικροί» και «μεγάλοι» και ταυτόχρονα οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν ανάλογα με τις ανάγκες των αγορών τους το περαιτέρω άνοιγμα των Κυριακών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ό,τι υπέρ των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο δήμος Αθηναίων αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα ενισχύουν τις θέσεις τους με το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία τουριστική αγορά και θα πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και εκείνο του προορισμού για αγορές.

Από την άλλη πλευρά οι εμποροϋπάλληλοι εκτιμούν ό,τι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δυναμώσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υπόθεση της καταπολέμησης της ανεργίας.
imerisia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑