Ευνοϊκές ρυθμίσεις για διακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες

Σήμερα, στις 13:30 ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς παρουσιάζουν το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε με την τρόικα που θα αξιολογηθεί από την ΕΚΤ και τέλος Μαΐου θα κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά 200.000 δανειολήπτες.

Οι κυριότερες διατάξεις είναι:

1. Δίνεται περίοδος 48 μηνών κατά την οποία οι δικαιούχοι με ενυπόθηκα δάνεια στην πρώτη κατοικία θα πληρώνουν δόση ίση με το 30% του εισοδήματος. Στην αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης το ποσό αφορούσε την πληρωμή μόνο τόκων με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία προβλέπει την καταβολή δόσης που θα περιλαμβάνει και μικρό ποσό για το κεφάλαιο. Σήμερα θα διευκρινιστεί αν το επιτόκιο θα είναι στο ύψος του 1,5% ή παραπάνω.

2. Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ και κάτω από 35.000 ευρώ. Η πρώτη πρόταση του υπουργείου ήταν το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Πληροφορίες, επίσης λένε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Με βάση αυτές ίσως καθορίζεται και το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο, και το οποίο θα πληρώνουν στην περίοδο χάριτος (48 μήνες). Σίγουρα τα εισοδήματα θα πρέπει να είναι μειωμένα 35% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2010.

3. Στη ρύθμιση μπαίνουν και άνεργοι. Όσο το εισόδημά τους είναι μηδενικό θα πληρώνουν μηδενική δόση. Επίσης το ποσό που δεν θα πληρώνουν θα κεφαλαιοποιείται με ευνοϊκότερους όρους.

4. Τα ενυπόθηκα δάνεια που ρυθμίζονται είναι στην πρώτη κατοικία και η αντικειμενική τους αξία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επίσης δεν αποκλείεται να έχει συμφωνηθεί και ο καθορισμός και ανώτατου ορίου (μαζί με την αξία του υποθηκευμένου ακινήτου) συνολικής περιουσίας για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις.

5. Σήμερα θα διευκρινιστεί και αν έχει καθοριστεί και ποιο θα είναι αυτό το ανώτατο ύψος του υπόλοιπου του δανείου.

6. Αλλαγές έρχονται και στο νόμο Κατσέλη, το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για την υπαγωγή στον πρώτο στάδιο του, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 50% συν 1 των απαιτητών της οφειλής και όχι η πλήρης συμφωνία τους. Επίσης ορίζεται ελάχιστη καταβολή τα 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ημερησία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑