Την Κυριακή καθαρίζουμε το Δέλτα Αξιού!

katharismos-delta-axioy

Την προσεχή Κυριακή 7 Απριλίου ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και ο Δήμος Δέλτα διοργανώνουν στο Δέλτα Αξιού το δεύτερο για φέτος εθελοντικό καθαρισμό, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Στόχος είναι να καθαριστεί το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού, με σημείο εκκίνησης το πέτρινο φυλάκιο. Από το πέτρινο φυλάκιο ξεκινά το κυρίως Δέλτα του ποταμού Αξιού, το οποίο φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές μεικτές αποικίες ερωδιών της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου την άνοιξη φωλιάζουν εκατοντάδες ζευγάρια ερωδιών (λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικινιάδες, χουλιαρομύτες), αλλά και κορμοράνοι, λαγγόνες και χαλκόκοτες.
Το Δέλτα του Αξιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα εκβολικά συστήματα της Ελλάδας, το οποίο προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, ενώ επίσης ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Το τελευταίο διάστημα το παράκτιο τμήμα «πλημμύρισε» σκουπίδια που ξεβράστηκαν στην ακτή λόγω των αέρηδων και των έντονων καιρικών φαινομένων ή κατέβηκαν από βορειότερες περιοχές με το ποτάμι που φούσκωσε και κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού. Αυτά τα ανεπιθύμητα σκουπίδια και πλαστικά θα κληθούμε να καθαρίσουμε, ελπίζοντας να στείλουμε το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να φροντίζουν να κρατούν το περιβάλλον καθαρό.
Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί!
Όσοι θα ξεκινήσουν από τη Χαλάστρα μπορούν να μεταβούν στο σημείο του καθαρισμού με λεωφορείο του Δήμου Δέλτα, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία της Χαλάστρας στις 9:30.
Στο μεταξύ, την Κυριακή που πέρασε καθαρίστηκε η παραλία των Αλυκών Κίτρους από την νότια πλευρά –στον Κορινό). Βοήθησαν περίπου 150 εθελοντές από τα γειτονικά χωριά, την Κατερίνη αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Δυνατό «παρών» έδωσαν οι μαθητές σχολείων της Χαριλάου που συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας της θάλασσας που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία μυδοκαλλιεργητών της περιοχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑