Advertisements

25η Μαρτίου: Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

25 Μαρ.

image

Η σημερινή μέρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με ένα και μόνο πιάτο: Μπακαλιάρος σκορδαλιά! Τιμείστε και εσείς την παράδοση και μην παραλείψετε να ετοιμάσετε με τα χεράκια σας τον μπακαλιάρο.

Τι θα χρειαστείτε:

• Μπακαλιάρο

• 1 κουτάκι μπύρα

• Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 2 σκελίδες σκόρδου

• 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

• Αλάτι

• 2 κουταλιές της σούπας λάδι

• Πιπέρι

• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

• Μαϊντανό (προαιρετικά)

Πως θα το ετοιμάσετε:

Ο μπακαλιάρος θα πρέπει να έχει μείνει στο νερό για περίπου 24-36 ώρες, αφού πρώτα του έχετε αφαιρέσει την πέτσα. Μην ξεχνάτε, πως μέσα σε αυτές τις ώρες θα πρέπει να του αλλάξετε το νερό, περίπου 3-4 φορές, ώστε να ξαρμυριστεί. Για να ετοιμάσετε το κουρκούτι, βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ την μπύρα και το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυλός, που να μπορεί να στέκετε πάνω στο ψάρι σας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, θα πρέπει να έχετε βάλει το λάδι, σε μέτρια θερμοκρασία και αφού έχει κάψει καλά, βάλτε τα κομμάτια του ψαριού αφού τα έχετε περάσει από το κουρκούτι σας.

Για τη σκορδαλιά:

Βάλτε στο μούλτι το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι και λίγο λάδι, χτυπώντας συνέχεια. Ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να προσθέσετε είτε περισσότερο σκόρδο, είτε ξύδι, είτε αλάτι.

Είστε έτοιμοι να σερβίρετε!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου! Γιατί και πώς Καθιερώθηκε το έθιμο αυτό;

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως μπακαλιάρο; Στην ορεινή κυρίως Ελλάδα ορεινές και στις απομακρυσμένες και πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος εκείνη την εποχή ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.

Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.Εκτός απο τηγανιτό σε πολλές περιοχές τον έφτιαχναν και κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.

Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ. Χ. Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s