Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου

rosoi-ependytes-endiaferontai-gia-laiki-kai-trapeza-kyprouΟι διεθνείς πιστωτές θα ήθελαν η Κύπρος να αυξήσει τον εταιρικό φόρο και να εισάγει έναν φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και έναν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να αποπληρώσει τη βοήθεια που ζήτησε από την ευρωζώνη πέρυσι, τονίζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ένας. αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν και με τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου, δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για κανέναν από τους φόρους που αναφέρονται παραπάνω.

«Όλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι τώρα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη», δήλωσε. Ο φόρος επί των κεφαλαιουχικών κερδών θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο προσωρινά, για τρία χρόνια, και θα έδινε στην κυβέρνηση επιπλέον έσοδα της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ. Ο εταιρικός φόρος, ο οποίος τώρα διαμορφώνεται στο 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, δήλωσαν οι αξιωματούχοι

. Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος θα υιοθετηθεί από 11 χώρες της ευρωζώνης τον επόμενα χρόνο, είναι μια ιδέα της Τρόικας την οποία η Κύπρος προς το παρόν δεν υποστηρίζει. Ο φόρος θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για παράγωγα και 0,1% για μετοχές και ομόλογα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Κύπρος έχει λάβει ενδείξεις από τη Ρωσία, η οποία έχει ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Λευκωσία, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συνεισφέρει στη διάσωση εάν λάβει το ίδιο πιστωτικό status με τους πιστωτές της ευρωζώνης, που σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί αμέσως μετά από το ΔΝΤ. «Αυτό είναι πιθανό να συμβεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Επίσης, οι αξιωματούχοι τόνισαν πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στην Λαϊκή Τράπεζα και να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην Τράπεζα Κύπρου, στις δύο δηλαδή μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Το Reuters αναφέρει ακόμη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Vladimir Putin για να συζητήσει πιθανή ρωσική βοήθεια. Αναμένεται να επιδιώξει μια πενταετή παράταση του ισχύοντας ρωσικού δανείου προς την Κύπρο (ύψους 2,5 δισ. ευρώ), που ωριμάζει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου που διαμορφώνεται στο 4,5%. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Κύπρος έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5%-2%.

defencenet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑