Πέτυχε η θεραπεία κατά του AIDS σε νεογνό

image

Την πρώτη περίπτωση νεογνού που φαίνεται να έχει θεραπευτεί από τον ιό HIV παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες, κάνοντας λόγο για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη η οποία μπορεί ν’ ανοίξει νέους δρόμους για την εξάλειψη του ιού που προκαλεί το AIDS από τον οργανισμό των νεαρότερων θυμάτων του. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι στην Πολιτεία του Μισισιπί που γεννήθηκε με τον ιό HIV και υπεβλήθη αμέσως σε αντιρετροϊκή θεραπεία, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο να μειωθεί τόσο πολύ ώστε ο ιός να μην ανιχνεύεται πλέον στο αίμα του.

Το νεογνό άρχισε να λαμβάνει τα φάρμακα 30 ώρες μετά τη γέννησή του και μέσα σε ένα μήνα το ιικό φορτίο είχε φτάσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Η θεραπευτική αγωγή συνεχίστηκε για 18 μήνες, αλλά στη συνέχεια η μητέρα (έμαθε ότι ήταν οροθετική στη διάρκεια της γέννας) έπαψε να εμφανίζεται στα προγραμματισμένα ραντεβού. Οταν επέστρεψε 10 μήνες αργότερα, οι εξετάσεις αίματος του παιδιού συνέχιζαν να είναι αρνητικές. Το κοριτσάκι είναι τώρα δυόμισι ετών κι εδώ κι ένα χρόνο δεν λαμβάνει φάρμακα, χωρίς ενδείξεις μόλυνσης. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «λειτουργική ίαση», ένα σπανιότατο φαινόμενο όπου ο ιός δεν έχει εκριζωθεί αλλά το φορτίο του είναι πια τόσο μικρό ώστε ο οργανισμός μπορεί να τον ελέγχει χωρίς αντιρετροϊκή αγωγή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έγκαιρη χορήγηση της αγωγής εμπόδισε πιθανότατα το σχηματισμό των λεγόμενων ιικών αποθεμάτων, τα οποία επιτρέπουν στον HIV να επανακάμψει δριμύτερος μόλις σταματήσει η θεραπεία. Η πορεία του παιδιού θα παρακολουθείται στο εξής προσεκτικά, ενώ το επόμενο βήμα για τους ειδικούς είναι να διαπιστώσουν εάν αυτή η ανταπόκριση στη θεραπεία ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός ή κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και με άλλα νεογέννητα που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Βασικός στόχος πάντως παραμένει η πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο βρέφος, κάτι που επιτυγχάνεται σήμερα σε ποσοστό 98% εφ’ όσον η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η περίπτωση του κοριτσιού από το Μισισιπί διαφέρει από εκείνη του Αμερικανού Τίμοθι Μπράουν, του πρώτου ανθρώπου στον κόσμο που πιστεύεται ότι θεραπεύτηκε από τον HIV. Ο Μπράουν είχε υποβληθεί σε μια περίπλοκη θεραπεία κατά της λευχαιμίας που περιελάμβανε καταστροφή του ανοσοποιητικού του συστήματος και μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη ο οποίος παρουσίαζε μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη που εμπόδιζε τον ιό να εισχωρήσει στα κύτταρα.
enet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑