Εγκρίνεται σήμερα η δόση 2,8 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα ικανοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση που προβλέπονται στο μνημόνιο

image
Το EuroWorkingGroup θα εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της δόσης, καθώς έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Σήμερα εγκρίνεται από το EuroWorkingGroup η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση του EWG, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα και, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης, καθώς έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και, εκτός των άλλων, καθιερώνει τριετή ανώτατα όρια δαπανών για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Η επικαιροποίηση έγινε κάτω από τις ίδιες μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και χωρίς να ληφθεί υπόψη το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2012. Για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου ελήφθη υπόψη η επανεκτίμηση της απόδοσης κάποιων συγκεκριμένων μέτρων της περιόδου 2013-2016 και κάποιες προσαρμογές ως προς τα μέτρα του ψηφισθέντος φορολογικού νόμου. Επίσης, επαναϋπολογίστηκαν οι δαπάνες για τόκους μετά την επαναγορά ομολόγων και τις αποφάσεις για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το Eurogroup. Επαναϋπολογίστηκε, επίσης, το ύψος του δημοσίου χρέους μετά των επαναγορά ομολόγων 31,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, σήμερα, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (έχει την ίδια σύνθεση με το EWG), για να εγκρίνει και επισήμως την εκταμίευση, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Διαδικαστικοί έλεγχοι

Σημειώνεται ότι, σε πολιτικό επίπεδο, η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου είχε ληφθεί από το Δεκέμβριο, απλώς το EWG τσεκάρει την εφαρμογή διαδικαστικών κυρίως μέτρων που απαιτούνται, δεδομένου ότι τα ουσιαστικά μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.

image
Χρ. Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: «Τα 2,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν από τη δόση του Φεβρουαρίου, θα διοχετευτούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και για μισθούς και συντάξεις».

Απομένει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, το ύψος της οποίας είναι επίσης 2,8 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δόσεων, που προέρχονται από τη μεγάλη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως καταβλήθηκε άμεσα το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος του οποίου διακρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ διατέθηκε για επαναγορά των ομολόγων και το υπόλοιπο κάλυψε ανάγκες του προϋπολογισμού.

Τον Ιανουάριο, εκταμιεύτηκε ποσό ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν στις τράπεζες, ενώ εκκρεμούν οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το ύψος των οποίων είναι 2,8 δισ. ευρώ, εκάστη. Οπως δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, τα 2,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν από τη δόση του Φεβρουαρίου προς την Ελλάδα, θα διοχετευτούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και για μισθούς και συντάξεις.

Προαπαιτούμενες δράσεις

– Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και, στη βάση αυτή, να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Αποτελεί σίγουρα το πιο επώδυνο μέτρο για την κυβέρνηση, αλλά το πιθανότερο είναι πως η ακριβής διαδικασία θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με την τρόικα, που καταφτάνει στις επόμενες μέρες και στη βάση των προβλέψεων του μνημονίου, που προβλέπει αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων εντός του 2012, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο.

– Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές
Ναυτεμπορικη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑