ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

598537_563906266953253_1543378036_nΤην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου περί ιθαγένειας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά τη χθεσινή (Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013), 2η τακτική συνεδρίασή του:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ. 505/2-4-2012 απόφασή του, είχε δηλώσει τη συμφωνία και τη σύμπλευσή του με τον Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και ειδικότερα είχε τονίσει τη σημασία που έχει η εφαρμογή του Νόμου για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Με την πρόσφατη απόφαση 460/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου αυτού σχετικά με την κτήση της ιθαγένειας των αλλοδαπών παιδιών από τη γέννηση ή τη φοίτησή τους, και σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Έτσι ενισχύονται οι λογικές αποκλεισμού και τίθενται επιπλέον προσκόμματα στην ομαλή ένταξη των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατό να συνταχθούν νέες διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια, ακολουθώντας τις γενικότερες αρχές του συγκεκριμένου νόμου (στοιχεία δικαίου του εδάφους, καθολική εφαρμογή χωρίς εξατομικευμένη κρίση απονομής της ιθαγένειας).
Για να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, πρέπει οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας να προχωρήσουν στη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, αναγνωρίζοντας τα παιδιά των μεταναστών, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑