Εξαγγελίες Χατζηδάκη για δράσεις χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Να κάνουν το καθήκον τους και οι τράπεζες», λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

image

Πρόσκληση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα απευθύνει πολύ σύντομα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ώστε να επισπευσθεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπογράφηκαν, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πρώτης προτεραιότητας.

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλέον δύο ελληνικές τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνίες ύψους 150 εκατ. για πρόγραμμα του ΥΠΑΝ, ενώ άλλες τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις από πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καλέσει την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν την εξέλιξη των προγραμμάτων αυτών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη- Αικατερινάρη σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως χρειάζεται πρωτίστως η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία κι αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης. Ανέφερε πάντως πως έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά γι’ αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Να επιβάλουμε στις τράπεζες έμμεσα και ακούσια να συμβάλουν στη ρευστότητα και να ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων. Αλλιώς η πολύ καλή δουλειά που κάνετε θα πάει χαμένη. Η ελληνική κοινωνία έκανε το χρέος της προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα να το κάνουν κι εκείνες», είπε προς τον υπουργό Ανάπτυξης η κ. Ξηροτύρη.

«Οι τράπεζες λόγω της κρίσης ήταν μια βρύση χωρίς νερό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης γίνεται προς την κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης κι όταν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά και θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες. Ήδη όμως προχωρούν και ξεκίνησε η συνεργασία με όλες τις ελληνικές τράπεζες», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος ειδικά στις δράσεις του υπουργείου του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ΥΠΑΝ μπορεί να δράσει συμπληρωματικά αξιοποιώντας τα εργαλεία του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ. Ήδη -όπως τόνισε- κινητοποιούνται κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δράσεις:

– 456 εκατ. ευρώ που αφορά τις εταιρείες εμπορίου, μεταποίησης, τουρισμού.

– 120 εκατ. για τις εταιρείες πληροφορικής ή για τις εταιρείες που θέλουν να εντάξουν την πληροφορική στις δραστηριότητές τους.

– 600 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

– 450 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΤΕΑΝ. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε περαιτέρω ότι το ΕΤΕΑΝ εξασφαλίζει πλέον όχι μόνο ενισχύσεις για επενδυτικά προγράμματα αλλά και για κεφάλαια κίνησης με επιτόκια 4%, τα χαμηλότερα στην αγορά. Μάλιστα ζήτησε να δημοσιοποιείται η δράση αυτή «όχι για να διαφημίζεται το έργο της κυβέρνησης» αλλά για να το μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι και να προστρέχουν προς τέτοια προγράμματα.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα κάλυψης εγγυητικών επιστολών των τραπεζών με επιδότηση 50% έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες να βρίσκουν τις εγγυητικές για να συμμετέχουν σε προγράμματα και διαγωνισμούς. Ακόμη ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα από κοινού με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού θα ανακοινωθεί πρόγραμμα μέσω του ΕΤΕΑΝ για τα νησιά και τις τουριστικές επιχειρήσεις ενόψει της θερινής περιόδου.
Καθημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑