Υπουργικό συμβούλιο αύριο για το νέο ΕΣΠΑ

image

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος για το σημερινό ΕΣΠΑ, ενώ η διαμόρφωση του «νέου ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία, που θα πιάσει τόπο και θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο 2014-2020 είναι ο στόχος της κυβέρνησης», όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι χθες νωρίτερα είχε σύσκεψη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους περιφερειάρχες οι οποίοι «γκρίνιαξαν» για μία ακόμη φορά σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κακού συντονισμού των υπουργείων. Χρειάστηκε μάλιστα και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να παρακαμφθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ανακατανομής πιστώσεων στις Περιφέρειες.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο το ΕΣΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά σε θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου όσο και σε ό,τι αφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα του ΕΣΠΑ θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν, σε μία προσπάθεια να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
Αντικείμενο των χθεσινών συναντήσεων του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης ήταν η καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και το ξεκαθάρισμα της λίστας με τα παγωμένα έργα, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 5.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ξεκαθαρίσουν οι περιφερειάρχες τα «κοιμώμενα έργα» σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα στη διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει τοποθετήσει 7 project μάνατζερ για 67 από τα έργα που χρήζουν επιτάχυνσης και που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις τα οποία τοποθετούνται στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των μεταφορών. Επίσης, παρά την γκρίνια των περιφερειαρχών στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων έχουν εντοπίσει και διερευνούν φαινόμενα έγκρισης μεγάλων πιστώσεων (έως 220% του αρχικού προγραμματισμού) «σε ημέτερους» για προγράμματα που έχουν παγώσει και επιχειρείται με ταχύρρυθμες διαδικασίες – με τη συμβολή των περιφερειαρχών – η μεταφορά κονδυλίων σε έργα όπου μπορούν να τρέξουν.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Οπως είπε ο υπουργός, την Παρασκευή μετά το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο συγκεκριμένος προγραμματισμός για το νέο ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι: «Η έμφαση δίνεται στην έγκαιρη προετοιμασία της χώρας. Η νέα προγραμματική περίοδος δεν θέλουμε να είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ. Ετσι κι αλλιώς από τους Κοινοτικούς κανονισμούς έχει διαφορετική φιλοσοφία.

Αλλά οφείλουμε και από την δική μας πλευρά, στους Ελληνες πολίτες, να προετοιμάσουμε ένα ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία που θα πιάσει τόπο και θα αποτελέσει πράγματι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μία κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 – 2020. Δεν θέλουμε απλά και μόνο να είμαστε παρατηρητές των στόχων που έχουν τεθεί.

Αλλά να γίνει ένας έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα και άλλα έργα τα οποία μπορεί να παράγουν δαπάνες, να μην έχουν ενταχθεί».

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι έχει συμφωνηθεί με τις Διαχειριστικές Αρχές να γίνουν μία σειρά από κινήσεις εγκαίρως, από την αρχή της χρονιάς, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την απορρόφηση των πόρων της Ελλάδας. Ηδη η Ελλάδα κινείται πάνω από τον μέσο όρο των απορροφήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέφερε ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία η απορρόφηση της Ελλάδας είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η ΕΕ την έκθεση με την πρότασή της για το νέο ΕΣΠΑ. Η έκθεση αναφέρεται σε 5 προκλήσεις, τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις 5 βασικές πρωτοβουλίες ανά τομέα με έμφαση σε ενεργειακά δίκτυα, θαλάσσιες μεταφορές, στην αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και στη στήριξη των μικρομεσαίων.

Η έκθεση ανακοινώνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης του επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική, στην Πάτρα και την Τρίπολη (14-15 Φεβρουαρίου 2013).
Η επίσκεψη του επιτρόπου εντάσσεται στο πλαίσιο επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα – εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Κέρδος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑