Στα σκαριά νέος αγωγός αερίου από Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία

Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για την υλοποίηση του TAP

image

Σε αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας οδηγεί η διακρατική συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που υπεγράφη χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η ομιλία του οποίου είχε έντονο το «άρωμα» ΑΟΖ.
Ο Πρωθυπουργός, πέραν της προφανούς γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα που απέδωσε στο ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μοναδική ευκαιρία τόσο για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων για τις τρεις χώρες όσο και για τη λύση μεταξύ τους προβλημάτων. Αναφορά που παραπέμπει ευθέως στην συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων.
Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη χθες αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου η εταιρεία του TAP (την απαρτίζουν η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική EON) να υποβάλει στα τέλη Μαρτίου την τελική της οικονομική και τεχνική προσφορά προς την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Με τη σειρά της η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα κρίνει τον προσεχή Ιούνιο κατά πόσο το αζερικό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της ελληνικής διαδρομής, δηλαδή αυτής του TAP, ή μέσω μιας βορειότερης διαδρομής που παρακάμπτει τη χώρα, δηλαδή εκείνης του αγωγού Nabucco West.
Εφόσον το έργο υλοποιηθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αυτό θα μεταφραστεί σε άμεσες επενδύσεις για τη χώρα 1,5 δισ. ευρώ και σε 2.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής του.
Η πολιτική σημασία του αγωγού TAP έγκειται στο γεγονός ότι τα 478 χλμ. από το συνολικό μήκος των 800 χλμ. διατρέχουν τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας (Κομοτηνή, Κεντρική Μακεδονία) με όλα τα θετικά αποτελέσματα που αυτό μπορεί να σημαίνει. Αλλο πλεονέκτημα, η εξασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου από τον TAP για την ελληνική αγορά.
Τη συμφωνία χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο γερμανός Επίτροπος Ενέργειας, καθώς η Κομισιόν προωθεί εδώ και χρόνια τον Νότιο Διάδρομο που θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.
Τα νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑