Από τους αιμοσταγείς Μπόνυ & Κλάιντ, στους «αναίμακτους» ληστές του διαδικτύου

Οι τράπεζες παραδοσιακά αποτελούσαν για τους εγκληματίες ληστές δημοφιλείς στόχους και αυτό διότι έκαναν μεγάλες μπάζες. Οι τράπεζες, πλέον, δεν αποτελούν τον κύριο στόχο τους. Φαίνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ληστές τραπεζών στις ΗΠΑ, εξελίχτηκαν, αναβάθμισαν τις γνώσεις τους και έστρεψαν την προσοχή τους στον κυβερνοχώρο.

bonnie-and-clyde-poster

Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία των στατιστικών δεδομένων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI),.που δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ενώ οι ληστείες τραπεζών, παρουσιάζουν  κατακόρυφη πτώση, καθώς οι εγκληματίες φαίνεται ότι αντιλήφτηκαν, ότι οι ληστείες στις τράπεζες δεν πληρώνουν, όπως πλήρωναν στο παρελθόν.

Οι ληστείες τραπεζών στις ΗΠΑ, έχουν σχεδόν κοπεί στο μισό κατά την τελευταία δεκαετία, σε 5,1 ανά 100 ληστείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012. Αν και το ποσοστό εγκληματικότητας σε εθνικό επίπεδο πέφτει, η μείωση στις ληστείες τραπεζών υπερβαίνει κατά πολύ τη μείωση των άλλων εγκλημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν το χαμηλότερο αριθμό ληστειών  των τελευταίων δεκαετιών, από τις 5.000, το 2011, έπεσαν στις 3.870, το 2012.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας των τραπεζών και πρώην πράκτορες του FBI αποδίδουν την πτώση στην εντατικοποίηση των μέτρων ασφάλειας και τις αυστηρότερες ποινές που επιβάλλονται πλέον στους ληστές τραπεζών. Πολλοί, επίσης, λένε ότι πρόσφατα, οι εξελιγμένοι εγκληματίες αναγνωρίζουν τις ληστείες τραπεζών ως υψηλού κινδύνου και χαμηλής ανταμοιβής, ως εκ τούτου, μεταναστεύουν στο διαδίκτυο και στις ληστείες τραπεζικών συναλλαγών σε απευθείας σύνδεση (online).

Αν και από τα εγκλήματα σε συναλλαγές online, με τις τράπεζες, τα τελευταία χρόνια οι εγκληματίες έχουν πάρει πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι στις φυσικές ληστείες, η αλλαγή αυτή, έχει οδηγήσει σε λιγότερη βία. Το 2011, οι ληστείες τραπεζών άφησαν πίσω τους 88 τραυματίες και 13 νεκρούς, περίπου 40% χαμηλότερα από ό, τι έδειχναν τα στατιστικά στοιχεία του 2003, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το FBI.

Στη δεκαετία του 1930, διαβόητοι ληστές, όπως ο Τζον Ντίλινγκερ και οι Μπόνυ και Κλάιντ, τα εγκλήματα των οποίων για δεκαετίες ανάγκασαν τις διωχτικές αρχές στο να ανάδειξουν τις ληστείεςτων τραπεζών, σε υψηλού προφίλ έγκλημα, για να παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του FBI. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών πλέον έχει αφήσει εν μέρει στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις την πάταξη και διαλεύκανσή τους  – και έχει εστιάσει την προσοχή του στα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρο στο διαδίκτυο μιας και παρουσιάζουν επικίνδυνη  αύξηση, είτε αυτά αναφέρονται σε ληστείες online τραπεζικών συναλλαγών, είτε σ αυτά, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των ομοσπονδιακών εγκλημάτων.

reporter.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑