«Ο Πάπας έχει βηματοδότη» παραδέχεται το Βατικανό

Το Βατικανό επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επίσημα ότι  ποντίφικας έχει βηματοδότη. Ο Πάπας Βενέδικτος υπεβλήθη σε  χειρουργική επέμβαση για να αντικαταστήσει τις μπαταρίες του βηματοδότη του πριν από τρεις μήνες. 

image

Η αποκάλυψη για το βηματοδότη , η ύπαρξη του οποίου δεν ήταν ευρέως γνωστή, ήρθε από το Βατικανό μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων στον ιταλικό τύπο σχετικά με την απόφαση που πήρε ο Βενέδικτος, 17 μόλις ημέρες πριν την ολοκλήρωση της 8ετούς θητείας του.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αιδεσιμότατος Federico Lombardi, επίσημος εκπρόσωπος του Βατικανού, δήλωσε ο βηματοδότης είχε τοποθετηθεί, ενώ ο Πάπας ήταν ακόμη καρδινάλιος, πριν από την εκλογή του ως Πάπας το 2005. Οι μπαταρίες αντικαταστάθηκαν πριν από τρεις μήνες σε μια διαδικασία ρουτίνας που δεν επηρέασε την απόφαση του Πάπα να παραιτηθεί.

«Παραιτήθηκε γιατί αισθάνθηκε τις δυνάμεις του να μειώνονται» είπε ο πατέρας Lombardi.

Πριν από την εκλογή του ως Πάπας, σύμφωνα με αναλυτές του Βατικανού, ο Βενέδικτος πέρασε αρκετά χρόνια ως στενός σύμβουλος του  προκάτοχού του, Ιωάννη Παύλου ΙΙ, του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες ασθένειες που τον άφησαν σοβαρά εξασθενημένο. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την απόφαση του  Βενέδικτου όσον αφορά την επίδραση της αναπηρίας στην παπική έδρα.

Ο πατέρας Lombardi δήλωσε  ότι ο Πάπας θα συνεχίσει τις καθημερινές δραστηριότητές του κανονικά μέχρι το τέλος του μήνα. Ορισμένα μέρη του προγράμματός του ωστόσο,  θα πρέπει να τροποποιηθούν  ώστε να ληφθεί υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τον Πάπα, κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Όσο για την πρώτη του ημέρα μετά την ανακοίνωση, ο πατέρας Lombardi είπε: «Λοιπόν, η Τρίτη για τον Πάπα είναι πάνταημέρα για προσευχή, μελέτη, προβληματισμό και  προετοιμασία των ομιλιών του, αφού αύριο έχει την προκαθορισμένη δημόσια εμφάνιση του. Είναι  ακόμη πιθανό ο Πάπας συλλογίζεται για το τι πρέπει να κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. »

Όμως, ενώ η ζωή του Πάπα θα είναι πολυάσχολη ως συνήθως, μέχρι το τέλος της θητείας του στις 28 Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό που συνέβηκε είναι μόνο μια σκηνή από ένα έργο σε εξέλιξη.

Ο Βενέδικτος ανακοινώνοντας  τη Δευτέρα την πρώτη παπική παραίτηση σε 598 χρόνια, έγραψε ιστορία, αφού ο τελευταίος πάπας που είχε παραιτηθεί ήταν ο Gregory ΧΙΙ το 1415,  όταν έφυγε μετά από 10 χρόνια στην εξουσία για να αντιμετωπιστεί το Μεγάλο Δυτικό Σχίσμα της εκκλησίας.

«Υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που μένει να απαντηθούν, επίσης από την πλευρά του ίδιου του Πάπα, παρόλο που είχε πάρει αυτή την απόφαση εδώ και αρκετό καιρό, έστω κι αν δεν την είχε ανακοινώσει παρά μόνο σε δύο υψηλά ιστάμενους Καρδινάλιους.», είπε ο πατέρας Lombardi. » Το πώς θα ζήσει αργότερα, που θα είναι πολύ διαφορετικό από το πώς ζει σήμερα, θα απαιτήσει ηρεμία, προβληματισμό και χρόνο για προσαρμογή στη νέα κατάσταση.»

Ακόμη και αν υπάρχει ρύθμιση στον  Κανονιστικό Κώδικα και το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας πιθανή  απόφαση να παραίτησης από τον παπικό θρόνο, το γεγονός αυτό είναι τόσο σπάνιο, ώστε  έπιασε «αδιάβαστους» τους αξιωματούχους του Βατικανού. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να βρουν απαντήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, είπε ο Lombardi, όπως αν θα καταστραφεί το παπικό δαχτυλίδι του Βενέδικτου, με το οποίο σφραγίζει σημαντικά έγγραφα, όπως συμβαίνει όταν ένας Πάπας πεθαίνει.

«Αναγκαστήκαμε  να  πάρουμε  το Αποστολικό Σύνταγμα ανά χείρας και να εξετάσουμε τις προδιαγραφές για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και να προσαρμοστούμε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», είπε. «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που προβλέπονται νομικά, αλλά δεν έχουμε άμεσα τις απαντήσεις.»

Το κονκλάβιο, δηλαδή η σύνοδος των καρδιναλίων, που θα συνέλθει για να εκλέξει το διάδοχο του Πάπα, θα πραγματοποιηθεί 15 με 20 ημέρες μετά την επίσημη παραίτηση. Ο Πάπας «σίγουρα» θα παραμείνει σιωπηλός όσον αφορά στις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου, σύμφωνα με τον πατέρα Lombardi, και «δεν θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο.»
sigmalive.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑