Καταργείται η Ελληνορωμαική πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ελληνορωμαικη-παληΠαρελθόν θα αποτελεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έπειτα ένα από τα αρχαιότερα ολυμπιακά αθλήματα, η πάλη. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να… φρεσκάρει τη λίστα των αγωνισμάτων.

Ως αιτία της απόφασης αναφέρεται η πρόθεση της Επιτροπής να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο ενός νέου αθλήματος στους Αγώνες.

Τα υποψήφια αθλήματα που διεκδικούν μια θέση στην Ολυμπιακή λίστα είναι πολλά: ανάμεσά τους το σκουός, το καράτε, η αθλητική αναρρίχηση, το γουέικμπορντ και άλλα.

Η απόφαση για το ποιο τελικά θα είναι το άθλημα που θα συμπεριληφθεί στους Αγώνες του 2020 θα παρθεί κατά τη συνάντηση της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η εκτελεστική επιτροπή πήρε την απόφαση, αφού μελέτησε μια έκθεση της ΔΟΕ, όπου αξιολογούνταν κάθε ένα από τα αγωνίσματα που διεξήχθησαν στους Αγώνες του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι. Η επιτροπή έλαβε υπόψη της περισσότερα από τριάντα κριτήρια, ανάμεσα στα οποία η τηλεθέαση, οι πωλήσεις εισιτηρίων, η δημοφιλία αλλά και τα κρούσματα ντόπιγνκ.

Ανάμεσα στα αθλήματα «υψηλού κινδύνου» ως προς την απόσυρσή τους από τους Αγώνες ήταν το Μοντέρνο Πένταθλο και το Ταεκβοντό.

Υπενθυμίζεται ότι στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο μπαίνουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα το γκολφ και το ράγκμπι.

Το Σεπτέμβριο η ΔΟΕ, εκτός από το ποιο θα είναι το νέο ολυμπιακό άθλημα, θα αποφασίσει επίσης αν θα είναι τελικά η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη ή το Τόκιο που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες το 2020.

 thanos-583x400

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστας Θάνος, εξέφρασε την άποψη του για την απόφαση της ΔΟΕ να αποσύρει από τους Ολυμπιακούς αγώνες το άθλημα της πάλης, ενώ παράλληλα τόνισε την πεποίθησή του πως η απόφαση θα ανατραπεί και δεν θα ισχύσει.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό NOVA Sport FM δήλωσε: «Η απόφαση αυτή πιστεύω πως δεν θα σταθεί στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. Θα τη χαρακτήριζα ανεκδιήγητη. Η πάλη είναι ένα άθλημα που είναι ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν γίνεται να αποφασίζουν να ρίξουν ένα σύμβολο όπως είναι η πάλη. Έτσι, όπως το πάνε θα καταργήσουν σε λίγο και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων«.

«Δεν είχα κάποια ενημέρωση. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τα στάδια της πάλης ήταν συνεχώς γεμάτα. Η πάλη έδειξε πως έχει φιλάθλους. Επίσης, να πως τονίσω είναι ένα άθλημα που δεν έχει δώσει δικαιώματα ντοπαρίσματος και είναι ένα ιστορικό άθλημα και δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτή την απόφαση«.

«Η πάλη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε καλά. Επίσης, δεν έχουμε κρούσματα ντόπινγκ και γι’ αυτό πιστεύω πως αυτή η απόφαση που πάρθηκε ήταν ιεροσυλία. Πως θα έρθουν αυτοί που θέλουν να καταργήσουν την πάλη να πατήσουν στην αρχαία παλαίστρα στην αρχαία Ολυμπία για να πάρουν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων;

Θεωρώ σαν Έλληνας ότι αυτό το άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος και πως η ολομέλεια δεν θα αφήσει την πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων«.

Διαβάστε λιγα λόγια για την Πάλη

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο των αρχαίων (από το 708 π.Χ.), όσο και των σύγχρονων (από το 1896) είναι η Πάλη η οποία συναντάται σε όλη την ιστορική διαδρομή του θεσμού. Η Ελληνορωμαϊκή Πάλη συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1896, έμεινε εκτός στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 και επανεντάχθηκε το 1908, ενώ οι αγώνες Ελευθέρας πάλης διεξάγονται ανελλιπώς από το 1904 και εντεύθεν. Το 2004, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, μπήκε και η γυναικεία πάλη, με συνολικά τέσσερις κατηγορίες σωματικού βάρους.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Πάλη ήταν από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα, με τους αθλητές να αγωνίζονται γυμνοί, ενώ στη σύγχρονη εποχή χάρισε πολλές συγκινήσεις και επιτυχίες με αποκορύφωμα το χρυσό μετάλλιο του Στέλιου Μυγιάκη στη Μόσχα το 1980 στην κατηγορία των 62 κιλών της Ελληνορωμαϊκής.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης, ιδρύθηκε το 1912, ενώ το 1935 ιδρύθηκε η ΕΟΦΠΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και Άρσης Βαρών) στην οποία εκχώρησε ο ΣΕΓΑΣ την εποπτεία των αθλημάτων της Άρσης Βαρών και της Πάλης. Όμως και τα δύο αθλήματα είχαν μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να διαχωριστούν σε δύο διαφορετικές Εθνικές Ομοσπονδίες, την ΕΟΦΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης) και την ΕΟΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών).

Οι μεγαλύτερες μορφές που αναδείχθηκαν στα χρονικά της Πάλης είναι αναμφίβολα ο Ρώσος Αλεξάντρ Καρέλιν στην Ελληνορωμαϊκή και ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Μέντβεντ στην Ελευθέρα Πάλη, αμφότεροι με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Περίοπτη θέση στην Ολυμπιακή ιστορία της Πάλης κατέχουν και δυο αθλητές, οι οποίοι έχουν κατακτήσει χρυσά μετάλλια και στα δυο στυλ και μάλιστα στην ίδια διοργάνωση! Πρόκειται για τον Σουηδό Ιβάρ Γιόχανσον (χρυσά μετάλλια στα 79 κιλά της Ελευθέρας και στα 72 κιλά της Ελληνορωμαϊκής το 1932, χρυσό μετάλλιο στα 79 κιλά της Ελληνορωμαϊκής το 1936) και τον Εσθονό Κρίστιαν Παλουσάλου (χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των υπερβαρέων το 1936 τόσο στην Ελληνορωμαϊκή όσο και στην Ελευθέρα Πάλη). Επίσης, ο Γερμανός Καρλ Σούμαν το 1896 στην Αθήνα κατέλαβε την πρώτη θέση τόσο στην Πάλη όσο και στη Γυμναστική!

Οι κανονισμοί της Πάλης

Οι κανονισμοί στην πάλη, τροποποιήθηκαν σημαντικά, το Νοέμβριο του 2004, λίγους δηλαδή μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αναλυτικά:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

1. Όλοι οι αγώνες πάλης διεξάγονται με το σύστημα άμεσου αποκλεισμού, με ρεπεσάζ για τους ηττημένους εναντίον αυτών που θα πρέπει να παλέψουν για πρώτη και δεύτερη θέση. Ο ιδανικός αριθμός αναζητείται στην αρχή των αγώνων και τα ματς γίνονται από το τέλος του πίνακα. Τα ματς του ρεπεσάζ αρχίζουν με τους παλαιστές που έχασαν στον πρώτο γύρο (συμπεριλαμβανομένων και των ματς για την αναζήτηση του ιδανικού αριθμού) με τον ένα ή τους δύο φιναλίστ μέχρι τους ηττημένους στα ημιτελικά. Οι νικητές στα δύο τελευταία ματς του ρεπεσάζ θα λάβουν ο καθένας το χάλκινο μετάλλιο.

2. Κάθε κατηγορία βάρους αρχίζει και τελειώνει σε μία ημέρα. Η ζύγιση για κάθε κατηγορία γίνεται την προηγουμένη της έναρξης της κατηγορίας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΣ

1. Η διάρκεια των αγώνων χωρίζεται σε 3 περιόδους των δύο λεπτών η κάθε μία με παύση 30 sec. Στο τέλος κάθε περιόδου ανακηρύσσεται υποχρεωτικά ο νικητής. Ο παλαιστής που κερδίζει δύο περιόδους ανακηρύσσεται νικητής του ματς. Εφόσον μπορεί να ανακηρυχθεί νικητής μετά τις δύο περιόδους, η τρίτη περίοδος καταργείται. Με τη πτώση σταματά το ματς χωρίς να ληφθεί υπόψη η περίοδος στην οποία πραγματοποιήθηκε.

2. Σε περίπτωση ισοβαθμίας σε μία περίοδο ο νικητής θα καθοριστεί εξετάζοντας διαδοχικά την αξία των τεχνικών βαθμών (3-2-1), ενώ αν υφίσταται ακόμα η ισοβαθμία, ο πρώτος τεχνικός βαθμός καθορίζει τον νικητή.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

1. Ο παλαιστής που εκτελεί μία λαβή μεγάλης τεχνικής 5 βαθμών ανακηρύσσεται νικητής της περιόδου χωρίς να ληφθεί υπόψη το σκορ.

2. Ο παλαιστής που εκτελεί δύο λαβές 3 βαθμών στην περίοδο ανακηρύσσεται νικητής της περιόδου χωρίς να ληφθεί υπόψη το σκορ.

3. Ο παλαιστής που έχει διαφορά έξι τεχνικών βαθμών ανακηρύσσεται επίσης νικητής της περιόδου.

4. Κάθε φορά που ένας παλαιστής σε όρθια θέση βάζει ένα πόδι στην επιφάνεια προστασίας, ο αντίπαλός του θα παίρνει ένα τεχνικό σημείο.

5. Η φυγή από ταπί και η φυγή από λαβή σε όρθια θέση ή στο έδαφος θα τιμωρούνται όπως και τώρα με ένα ή δύο τεχνικά σημεία και παρατήρηση.

6. Το σταμάτημα του αγώνα για τραυματισμό χωρίς αιμορραγία τιμωρείται με ένα βαθμό στον αντίπαλο.

7. Η συμπληρωματική βαθμολογία για κάθε λαβή με σήκωμα από το έδαφος καταργείται.

8. Ο βαθμός που δίνεται στον παλαιστή που σηκώνεται από το έδαφος καταργείται.

9. Η διατεταγμένη θέση στο έδαφος μετά από παρατήρηση ή παθητικότητα καταργείται.

10. Οι λαβές μέση-γέφυρα και σταύρωμα των ποδιών μπορούν να εκτελούνται πολλές φορές διαδοχικά.

11. Η παρατήρηση για παθητικότητα καταργείται.

12. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η περίοδος τελειώνει σε 2 λεπτά με 0-0 παρά την πιθανότητα ποινής για έξοδο από το ταπί, φυγή από λαβή ή φυγή από το ταπί, θα γίνεται δέσιμο στο τέλος των 2 λεπτών του κανονικού χρόνου. Ο διαιτητής θα κάνει κλήρωση για να καθοριστεί ο παλαιστής που θα δέσει πρώτος. Το δέσιμο διαρκεί μέχρι 20 δευτερόλεπτα . Ο παρών κανονισμός του δεσίματος μένει σε ισχύ για τον καθορισμό του νικητή. Εάν μετά τα 20 δευτερόλεπτα, αυτός που κέρδισε το δέσιμο δεν εκτελέσει μία λαβή, χάνει ένα βαθμό.

13. Για το δέσιμο στην ελληνορωμαϊκή πάλη, οι δύο παλαιστές τοποθετούνται σε όρθια θέση, τα πόδια μέσα στον κεντρικό κύκλο, στήθος με στήθος. Ο παλαιστής που κέρδισε στην κλήρωση, κάνει πρώτος την λαβή και μπορεί να εκτελέσει μία λαβή με το σφύριγμα του διαιτητή, ακόμα και αν ο αντίπαλός του δεν έχει δέσει.

14. Το δέσιμο στην ελευθέρα πάλη θα πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο με λαβή του ενός ποδιού του αντιπάλου από τον παλαιστή που κέρδισε την κλήρωση και αυτό επίσης στην περίπτωση που το σκορ είναι 0-0 στο τέλος των 2 λεπτών του κανονικού χρόνου.

15. Η διάρκεια των παύσεων μεταξύ δύο αγώνων γίνεται 15 λεπτά τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρεμβάσεις στους αγώνες.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Λόγω της ισχύος του άμεσου αποκλεισμού οι παλαιστές κάθε κατηγορίας θα κατατάσσονται με τον ακόλουθο τρόπο :

– Οι ηττημένοι των δύο τελικών για τα χάλκινα μετάλλια κατατάσσονται στην 5η θέση εκτός συναγωνισμού

– Για την κατάταξη των παλαιστών από την 7η θέση οι βαθμοί κατάταξης καθορίζουν την θέση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των βαθμών κατάταξης θα κατατάσσονται αναλύοντας διαδοχικά τα ακόλουθα κριτήρια.

– Εάν οι παλαιστές δεν μπορούν να διαχωριστούν σύμφωνα τις περισσότερες νίκες με πτώση, τις περισσότερες νίκες ματς με υπεροχή (διαφορά έξι βαθμών, τις περισσότερες νίκες περιόδων με υπεροχή, τους περισσότερους τεχνικούς βαθμούς που σημειώθηκαν σε όλους τους αγώνες αλλά και τα λιγότερα τεχνικά σημεία που πήρε σε όλους τους αγώνες, θα κατατάσσονται εκτός συναγωνισμού.

– Οι παλαιστές που συμμετέχουν στο ρεπεσάζ θα κατατάσσονται επίσης βάσει των βαθμών κατάταξης που πήραν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.

ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΝΕΜΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

– Νίκη ενός αγώνα με πτώση 5 βαθμοί

– Νίκη ενός αγώνα με υπεροχή, εγκατάλειψη, αποκλεισμό 4 βαθμοί

– Νίκη ενός αγώνα στα σημεία 3 βαθμοί

– Ήττα έχοντας σημειώσει τεχνικά σημεία 1 βαθμός

– Ήττα χωρίς να έχει σημειωθεί τεχνικό σημείο 0 βαθμός

Οι κατηγορίες

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οι άνδρες θα αγωνιστούν σε επτά κατηγορίες στην Ελληνορωμαϊκή και σε ισάριθμες στην Ελευθέρα, ενώ οι γυναίκες οι οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αγωνιστούν μόνο σε 4 κατηγορίες. Αναλυτικά οι κατηγορίες είναι:

Aνδρες

Ελληνορωμαϊκή: 55, 60, 66, 74, 84, 96 και 120 κιλά.

Ελευθέρα: 55, 60, 66, 74, 84, 96 και 120 κιλά.

Γυναίκες: 48, 55, 63 και 72 κιλά.

DoseNea.gr

Πηγες: gazzetta.gr, sport2310.gr, novasports.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑