Σε χαμηλό 45 ετών έκλεισε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

image

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 0,2%, ενώ χαμηλότερο επίπεδο συναντάται τον Μάιο του 1968 που ήταν αρνητικός 0,3%.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως τρία βασικά προϊόντα – υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και νωπές πατάτες), ενίσχυσαν τον δείκτη κατά 1,44 μονάδες. Αν δηλαδή η μεταβολή στα παραπάνω προϊόντα – υπηρεσίες ήταν μηδενική τον Ιανουάριο του 2013 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012, τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός κατά 1,2%.

Προϊόντα
Σε ένα σημείο που αξίζει κανείς να σταθεί είναι το γεγονός ότι, ύστερα από πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης, είναι η πρώτη φορά που οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών δείχνουν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Όπως όλα δείχνουν, τον επόμενο ή τους επόμενους μήνες και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιβάρυνση σε κάποιο είδος ευρείας κατανάλωσης, τότε ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, κάτι που έχει επίσης να συμβεί για 45 χρόνια, δηλαδή από τις αρχές του 1968.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2012 προς τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ήταν 2,3%. Ένα στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία είναι και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 1,4%. Η μείωση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και όπως αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε ως αποτέλεσμα να έχουν αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 1,64 μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012:

    -Το πετρέλαιο θέρμανσης με 32,5%.
    -Τα αεροπλάνα με 25,9%.
    -Οι νωπές πατάτες με 22,4%.
    -Ηλεκτρικό ρεύμα με 12,3%.
    -Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση είχαν:
    -Οι τιμές των φαρμάκων με 14,6%.
    -Οικιακές υπηρεσίες με 6,6%.
    -Οπτικοακουστικός εξοπλισμός με 5,9%.
    -Τηλεφωνικές υπηρεσίες με 5,1%.
    -Έξοδα ξενοδοχείων με 4,5%.
    -Υπηρεσίες αναψυχής με 4,4%.

Μεικτή είναι η εικόνα για την πορεία των τιμών τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν: Τα νωπά λαχανικά με 12,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 10% και οι νωπές πατάτες με 6,4%. Την μεγαλύτερη πτώση είχαν τα εισιτήρια αεροπλάνων με 5,8%, τα νωπά φρούτα με 2,9%, ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός με 1,4% και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με 1,3%.
Ημερησία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑