Φακοί επαφής θεραπεύουν τα εγκαυμάτα στα μάτια

Επιστήμονες του Κεμέροβο σχεδίασαν φακούς επαφής για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, με άμεση χρήση στο στάδιο των πρώτων βοηθειών.

image

Τα πρώτα τοξικολογικά τέστ των φακών επαφής σορβιτόλης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Φυσικής και Χημικής Ιατρικής,«η σύνθεση του φακού εξουδετερώνει ενεργά τις βλαβερές ουσίες στους πληγέντες ιστούς». Η μοναδικότητα της εφεύρεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι οι φακοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά το έγκαυμα στα μάτια, δηλαδή την ώρα της μεταφοράς του ασθενή στο νοσοκομείο, ενώ η χρήση τους είναι αρκετά απλή. Τοποθετείται και αφαιρείται όπως ο επίδεσμος μιας χρήσης. Οι επιστήμονες του Κεμέροβο δοκίμασαν διάφορα υλικά πριν καταλήξουν στην ιδανική σύνθεση των φακών.

Η εφεύρεση-θαύμα αναμένεται πλέον να περάσει από κλινικά τεστ στα νοσοκομεία. Οι δημιουργοί των φακών δεν αμφιβάλουν για την επιτυχία των δοκιμών, οπότε, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσει και η μαζική παραγωγή τους, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη βοήθεια σε επείγοντα περιστατικά.

Σημαντικό εργαλείο άμεσης βοήθειας

Όπως δήλωσε ο γραμματέας του τεχνικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Κουζμπάς, Πάβελ Γκρετσίσκιν, για την παραγωγή των μαλακών φακών χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό υλικό το οποίο διαθέτει απορροφητικές ιδιότητες. Η τοποθέτηση του φακού στο μάτι που έχει υποστεί βλάβη επιτρέπει να αφαιρεθούν γρήγορα οι βλαβερές και εγκαυματικές ουσίες, οι τοξίνες και οι ιοί από την επιφάνεια της κοιλότητας του ματιού.

Οι νέοι φακοί μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις καταστροφών, για τους διασώστες και τους στρατιωτικούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τόπους ατυχημάτων, έκτακτων περιστατικών, και σε πεδία μαχών.

«Η ταχύτητα αποκατάστασης του ματιού ύστερα από την τοποθέτηση του φακού, θα εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης του οργάνου και από το είδος της ουσίας που προκάλεσε τη βλάβη. Ωστόσο, ο συντελεστής αυτός θα είναι κατά 2-2,5 υψηλότερος, από ότι με τη χρήση των παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας», αναφέρει ο Γκρετσίσκιν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κουζμπάς, οι φακοί θα φανούν χρήσιμοι όχι μόνο για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και για τα επικίνδυνα επαγγέλματα και για το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μόνο για τη Ρωσία θα απαιτούνται δύο εκατομμύρια κομμάτια τέτοιων φακών ετησίως».
Η Ρωσία Τώρα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑