Πτώση τιμών βλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης

Πτώση τιμών βλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης

image

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, «εφόσον έχει οριστικά διαπιστωθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν παράγει νέα ελλείμματα», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά το 2012 και από τα οποία προκύπτει ότι παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι τελικές τιμές καταναλωτή μειώνονται, έστω και οριακά.

Ο κ. Σκορδάς αποδίδει την υποχώρηση των τιμών στην πτώση της ζήτησης αλλά και στα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στον τομέα της απελευθέρωσης αγορών κι επαγγελμάτων, καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.

«Εχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της πτώσης των τιμών και τους επόμενους μήνες θα γίνουν πιο απτά από τον κάθε Ελληνα πολίτη». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να βγούμε από την κρίση» και συμπλήρωσε: «Ας μην περιμένουν όμως οι πολίτες να πέσουν οι τιμές όσο τα εισοδήματα. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο».

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των τιμών στις επικοινωνίες, δηλώνοντας: «Δεν είμαι ικανοποιημένος. Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σκορδάς και τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών (-0,54%), τη στιγμή μάλιστα που σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, στην κατηγορία διατροφή έχουμε αυξήσεις 3,03%, 2,58% και 3,20% αντίστοιχα.

Η πορεία των τιμών ανά κλάδο

Από τους δείκτες για την εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά για το 2012 που παρουσίασε ο υφυπουργός προκύπτουν τα εξής ανά κλάδο:
– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά -0,54%.
– Ψωμί και δημητριακά -1,62%.
– Γαλακτοκομικά και αυγά 1%.
– Ελαια και λίπη -1,43%.
– Κρέατα 1,81%. Σημειώνεται ότι στα κρέατα οι ανατιμήσεις οφείλονται στα εισαγόμενα.
– Φρούτα και λαχανικά -5,38%.
– Ενδυση – υπόδηση 5,59%.
– Υγεία -3,14%.
– Οικιακές συσκευές -3,89%.
– Μεταφορές 1,69%.
– Επικοινωνίες -3,94%.
– Ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα 27,01% λόγω της αύξησης των φόρων.

Συνεχίζεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα αγροτικά εφόδια

Σε «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» από κτηνιάτρους, γεωπόνους και συνεταιρισμούς στο κομμάτι των αγροτικών εφοδίων – φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους και ζωοτροφές – αναφέρθηκε ο υφυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη διαμόρφωση των τιμών στην εν λόγω αγορά και ερευνάται όλο το κύκλωμα. Σημειώνεται ότι προ δύο περίπου ετών σχετικές καταγγελίες για τις συγκεκριμένες αγορές είχαν γίνει από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ντίνο Ρόβλια όπως και οι σχετικές παραπομπές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο κ. Σκορδάς είπε ακόμη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση του θέματος. Σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα λιπάσματος συγκεκριμένου τύπου και εταιρείας το οποίο κοστίζει στην Ελλάδα η συσκευασία 35 ευρώ, ενώ στην Ισπανία το ίδιο προϊόν κοστίζει μόλις 18 ευρώ.

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μπει και το ζήτημα της εξέλιξης της τιμής της πατάτας. Σημειώνεται ότι η τιμή στις πατάτες ενισχύθηκε κατά 15,55%, σύμφωνα με τον εγχώριο δελτίο τιμών καταναλωτή (Δεκ. 2011- Δεκ. 2012).

Ολες οι δραστηριότητες πρέπει να έχουν πινακίδες

«Απολύτως καμία επαγγελματική δραστηριότητα δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας, με την οποία ενημερώνεται ο συναλλασσόμενος για το δικαίωμά του να μην καταβάλει αντίτιμο των υπηρεσιών που έλαβε εφόσον δεν έχει λάβει και νόμιμο παραστατικό. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει επίσης και ως προς την ουσία του μέτρου, δηλαδή το δικαίωμα του καταναλωτή να μην πληρώσει αν δεν λάβει απόδειξη». Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα.

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει, σε ό,τι αφορά έγγραφο-απάντηση της Διεύθυνσης Τιμών παροχής Υπηρεσιών προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με αριθμό πρωτοκόλλου Α4-17/28-1-2013, ότι «η απάντηση της υπηρεσίας προέκυψε από υποκειμενική ερμηνεία της αναφοράς περί τηρουμένου τιμοκαταλόγου, στη σχετική αγορανομική διάταξη».
Κέρδος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑