Αυτός είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα πληρώσουν 5 εκατ. ιδιοκτήτες

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

image

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, και πριν ακόμη τελειώσουν οι πληρωμές του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, περισσότεροι από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί ο φόρος, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε το πρωί της Δευτέρας, δείχνουν προς τα που θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Οπως όλα δείχνουν, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές κλίμακες, με χαμηλό αφορολόγητο όριο και θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο και έπειτα.

Στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρης με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) εξετάσθηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του νέου φόρου με στόχο έσοδα 2 δισ. ευρώ φέτος και 3 δισ ευρώ το 2014. Τα σενάρια που εξετάζονται για τις κλίμακες είναι: Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και φυσικά για τα κτίρια, μία για τα ακίνητα των νομικών προσώπων και μία για τα αγροτεμάχια.

Για τα κτίσματα οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως προς το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ ενώ σίγουρα πιο χαμηλό θα είναι για τα αγροτεμάχια.

Σοκ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες προκαλεί η πρόταση για επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προκρίνουν την εξαίρεση των μικροϊδιοκτητών σε βάρος όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβάλλει αφορούν στην καθιέρωση 8-10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν αναλόγως το 1,5 ή 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Για τα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα. Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. γης. Για τα ακίνητα νομικών προσώπων συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, με 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%) για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.

Πηγή: Ημερησία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑