Ασμουσεν: Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός «μαραθωνίου»

Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός «μαραθωνίου», δηλώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, Τονίζει, ωστόσο, ότι το τελευταίο «είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι», το οποίο απαιτεί «οικειοποίηση»του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες, τα συνδικάτα.

image

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. ο κ. ‘Ασμουσεν αναγνωρίζει «με μεγάλο σεβασμό, αυτά που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα», σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα», εκτιμά ότι είναι ορατά τα πρώτα θετικά σημάδια και προσθέτει:

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: πρέπει και φέτος ο κόσμος να δείξει αντοχή, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει εντός στόχων και θα χρειαστεί χρόνος ώσπου να δούμε περισσότερα αποτελέσματα».

Εκτιμά, επίσης, ότι «αν υπάρξει προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ετησιοποιημένου ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 124% το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου κουρέματος».

Θεωρεί «εσφαλμένη» τη διαμάχη μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, λέγονται ότι ναι μεν βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αρνητική για την ανάπτυξη, αλλά είναι επιβεβλημένη «όταν μια χώρα χάνει πρόσβαση στις αγορές επειδή αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Παράλλήλα, τονίζει, όι «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες κάθε προγράμματος προσαρμογής».

Πηγή: Εθνος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑