Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

image

Στο γαλλικό μοντέλο αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων βασίζεται σύστημα που πρόκειται να εφαρμοσθεί από φέτος στον στενό δημόσιο τομέα και θα επεκταθεί εν συνεχία στις ΔΕΚΟ, επιφέροντας σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Το σχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με Γάλλους εμπειρογνώμονες, περιλαμβάνει κριτήρια αξιολόγησης προσόντων-ικανοτήτων και διαδικασίες μέτρησης της παραγωγικότητας-αποδοτικότητας κάθε υπαλλήλου.

Η αξιολόγηση θα γίνεται σε τρεις φάσεις, με την ακόλουθη διαδικασία:

1. Προσωπικός φάκελος

Για κάθε δημόσιο υπάλληλο θα δημιουργηθούν ένας ηλεκτρονικός κι ένα κλασικό χάρτινο ντοσιέ, όπου θα καταχωρούνται στοιχεία για τις σπουδές του, τα πτυχία, τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει, τις δεξιότητες του) χρήση Η/Υ κλπ), τις ξένες γλώσσες κλπ. Ο φάκελος θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία

2. Συνέντευξη και εξετάσεις

Κάθε υπάλληλος θα περάσει από προσωπική συνέντευξη με εξειδικευμένους αξιολογητές, οι ποίοι θα πιστοποιούν κατά πόσο οι γνώσεις και οι δεξιότητες του ανταποκρίνονται στα στοιχεία του ατομικού φακέλου.

3. Καταγραφή ικανοτήτων

Με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τις εκτιμήσεις των αξιολογητών και τα κριτήρια που θα έχουν θεσπισθεί, θα διαμορφώνεται το «επαγγελματικό προφίλ» κάθε υπαλλήλου. Αυτό θα είναι οδηγός για την τοποθέτση του σε θέση ανάλογη των προσόντων και των ικανοτήτων του.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα περάσουν από προσωπική συνέντευξη. Επίσης, διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές και για εργαζόμενους με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών.

Παραγωγικότητα

Μια τρίτη αξιολόγηση θα γίνεται σε ετήσια βάση, μετά την τοποθέτηση του υπαλλήλου σε θέση ανάλογη των προσόντων και ικανοτήτων του.

Βάση αξιολόγησης θα είναι η μέτρηση της παραγωγικότητας που θα γίνεται, με πρωταρχικό κριτήριο την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα.

Πηγή: sofokleousin.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑