Η Μόνα Λίζα… ταξίδεψε στη Σελήνη Η NASA ΕΣΤΕΙΛΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Στη Σελήνη ταξίδεψε… και η Μόνα Λίζα. Στην πρώτη επίδειξη της νέας δυνατότητας επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ, η NASA έστειλε μια ψηφιακή εικόνα του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009.

image
Η NASA έστειλε μια ψηφιακή εικόνα του διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι από το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Η τεχνολογία αυτή οπτικής επικοινωνίας -για πρώτη φορά επετεύχθη επικοινωνία της Γης με σεληνιακό δορυφόρο μέσω λέιζερ- αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούνται από τους δορυφόρους και να επιτρέψει μετάδοση δεδομένων με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η διαδικασία
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές της NASA, που έκαναν σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό «Optics Express», ήταν η εξής: Η εικόνα του πασίγνωστου πίνακα χωρίστηκε σε 150Χ200 pixel, καθένα από τα οποία μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι, και εστάλη στη Σελήνη μέσω ενός παλμού λέιζερ με ταχύτητα 300 bits/δευτερόλεπτο. Ενα ειδικό όργανο του LRO έλαβε τους παλμούς λέιζερ και ανακατασκεύασε την εικόνα της Μόνα Λίζα, την οποία έστειλε πίσω στον πλανήτη μας μέσω του συστήματος ραδιοτηλεμετρίας που διαθέτει.

Πηγή: Εθνος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑