Γιατί η Apple κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα;

image

Πριν κάμποσο καιρό και κατά την διάρκεια ενός δείπνου στην Καλιφόρνια, συναντήθηκαν και συνομίλησαν μεταξύ τους ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama και ο εν ζωή τότε CEO της Apple, Steve Jobs. Ο Barack Obama ρώτησε ευθέως τον Steve Jobs γιατί η Apple δεν κατασκευάζει τα προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και η απάντηση του Steve, ειλικρινής και χωρίς περιστροφές ήταν η εξής: «Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν πρέπει να γυρίζουν στο σπίτι». Αυτή η συνομιλία δημοσιεύτηκε αρχικά σε άρθρο των New York Times, υπογεγραμμένο από τον Charles Duhigg και τον Keith Bradser. Ένα άρθρο, που σύμφωνα με τον Jason D. O’ Grady, διαχειριστή του Zdnet blog, πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι κατέχουν τουλάχιστον ένα iPhone. Το ίδιο το άρθρο έγινε θέμα συζήτησης και έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες αργότερα και πάλι στο New York Times.

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω το εν λόγω άρθρο και πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να του ρίξετε μια ματιά. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο, κάνουμε αναφορά σε αυτό το άρθρο, το οποίο λόγω καταστάσεων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Μέσα στο 2011, η Apple πούλησε 70 εκατομμύρια περίπου iPhone, 30 εκατομμύρια iPad και 59 εκατομμύρια άλλα προϊόντα. Οι εργαζόμενοι της Apple στις Η.Π.Α. είναι περίπου 43 εκατομμύρια, ενώ εργάζονται για την εταιρεία περίπου 20 εκατομμύρια σε άλλες χώρες. Είναι ήδη γνωστό πως το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό της εν λόγω εταιρείας και αναφερόμαστε φυσικά σε ότι έχει να κάνει με χειρωνακτική εργασία, προέρχεται από ασιατικές χώρες. Η Apple δεν κατασκευάζει πια σχεδόν τίποτα στις Η.Π.Α., αλλά αυτό δεν είναι κάτι που γινόταν και στο παρελθόν. Τις δεκαετίες ’80 και ’90, στην εποχή των Macintosh, ο ίδιος ο Jobs υπερηφανευόταν για τα εργοστάσια που κατασκευάστηκαν στις Η.Π.Α. Η στροφή προς τις ασιατικές χώρες έγινε την τελευταία δεκαετία, την εποχή των iPod και των iPad, την εποχή της αναζήτησης του ιδανικότερου συνεργάτη και η παραγωγή σταμάτησε στην Αμερική. Σήμερα όμως και δεδομένης της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται και να ανησυχούν. Ποια η ανησυχία τους; Μα φυσικά το γεγονός ότι όλος αυτό ο πλούτος που παράγεται στις ασιατικές χώρες θα μπορούσε να παράγεται στην Αμερική και να υπάρχει καλύτερη κατανομή και στην μεσαία τάξη των Αμερικανών. Υπάρχουν ακόμη ελπίδες ή μήπως είναι ήδη αργά για μια ακόμη αλλαγή;

image

Ο διάλογος μεταξύ του τότε CEO της Apple και του Προέδρου των Η.Π.Α. συνεχίστηκε και ο Jobs αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται μόνο για θέμα κόστους εργασίας και χαμηλότερους μισθούς, αλλά και για οργάνωση, ευελιξία, ευσυνειδησία και τεχνογνωσία της βιομηχανίας που μπορούν να εγγυηθούν οι ασιατικές χώρες και τα προϊόντα δεν είναι πια made in U.S.A.

Διαβάστε κι εσείς το παράδειγμα που παραθέτει το New York Times (δοσμένο από πρώην υπάλληλο της ίδιας της εταιρείας Apple):

«Η εταιρεία μόλις είχε ανανεώσει την γραμμή του iPhone και μόλις σε λίγες εβδομάδες θα το έβγαζε στην αγορά. Μια τελευταίας στιγμής διόρθωση στην οθόνη του smartphone καθιστούσε απαραίτητη την αναδιοργάνωση την γραμμή συναρμολόγησης στην Κίνα. Οι νέες οθόνες έφτασαν τα μεσάνυχτα. Ο τμηματάρχης ξύπνησε οκτώ χιλιάδες εργαζόμενους που κοιμόντουσαν εκείνη την ώρα στους κοιτώνες του εργοστασίου, τους έδωσε από ένα μπισκότο και ένα φλιτζάνι τσάι, τους τοποθέτησε στις θέσεις τους, τους εξήγησε μέσα σε μισή ώρα τις αλλαγές της γραμμής παραγωγής και τους έδωσε εντολή να δουλέψουν μια δωδεκάωρη βάρδια και να κολλήσουν τις νέες οθόνες στα iPhone. Μέσα σε 96 ώρες είχαν παραχθεί 10.000 iPhone.»

Όπως μπορείτε λοιπόν να διαπιστώσετε, ολόκληρη η γραμμή συναρμολόγησης των προϊόντων της Apple, γίνεται στην Κίνα. Και αυτό είναι πολύ βολικό για την ίδια την εταιρεία, αλλά ίσως και για τους Αμερικανούς πολίτες που δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν κάτω από τέτοιους ρυθμούς πίεσης. Οι εργαζόμενοι της Foxconn δεν θα αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες εάν τους ζητηθεί και θα εκτελέσουν άμεσα οποιαδήποτε εντολή τους δοθεί.

Και ας μην γελιόμαστε! Κανένα δυτικό εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να δουλέψει με τέτοιους ρυθμούς και να παράγει τόσο μεγάλο πλήθος προϊόντων σε μόλις λίγες ώρες. Κανένα δυτικό εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα εργοστάσια της Κίνας. Και δεν είμαστε αφελής για να δεχόμαστε τις δηλώσεις του τύπου: «ευελιξία, ταχύτητα, τεχνογνωσία».

Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν λίγο ως πολύ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργάτες της Foxconn, για να παράγουν τις αγαπημένες μας i-συσκευές. Πόσο όμως μας επηρεάζει ή όχι αυτό; Πόσες φορές το σκεφτόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας που κρατάμε το iPhoneή το iPad μας; Ελάχιστες πιστεύω, ίσως πάλι καθόλου. Θα έπρεπε όμως λιγάκι, δε νομίζετε και εσείς;

Πηγή: Greek Apple News

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑