Υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody’s

image

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από «B3» σε «Caa3» και διατήρησε αρνητική την προοπτική της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον Moody’s, η κατάσταση στη χώρα «θα μπορούσε σαφώς να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών» και ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να κάνει στάση πληρωμών για το χρέος της «έχει αυξηθεί σημαντικά».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, που μπορεί να το καταστήσει μη βιώσιμο.

«Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τον Moody’s να μειώσει τη πιστοληπτική ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, είναι η αυξημένη υποστήριξη που θα χρειαστεί να παράσχει η κυβέρνηση στις κυπριακές τράπεζες» ανέφερε σε δήλωση του ο οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει «αβέβαιη», σημειώνει ο Moody’s. 

Τον περασμένο Ιούνιο, η Κύπρος έγινε η τέταρτη χώρα της ζώνης του ευρώ που υπέβαλε αίτηση για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο σχεδόν ισοδυναμεί με ολόκληρο το οικονομικό εύρος της Κύπρου. Αλλά το σχέδιο διάσωσης για τη χώρα είναι απίθανο να έρθει σύντομα, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται από τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι άλλοι δυο οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας διατηρούν επίσης αρνητικές τις προοπτικές της Κύπρου. Ο Standard & Poors στο CCC με αρνητική προοπτική και ο Fitch στο ΒΒ, επίσης με αρνητική προοπτική.

Μάλιστα ο Moody’s προειδοποίησε ότι μπορεί να επανέλθει με νέα υποβάθμιση.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody’s, αποτελεί συνέχεια της αρνητθικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας στις 16 Νοεμβρίου του 2012.

Τότε, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».

Πηγή: Τα Νέα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑